Viken – en kort historia

Fiskebyn från 1500-talet

Vikens skiftande historia är både spännande, intressant och i flera avseenden unik. Historiken går att följa så långt tillbaka som 1500-talet. Byn bestod då av ett fyrtiotal hus med ett fåtal förmodligen krokryggade invånare som främst levde på sill och annat som havet gav. Jordbruk och boskapsskötsel spelade för all del en viss roll men i ganska blygsam skala. Den magra sandblandade jorden gav magra skördar där det mesta troligtvis gick åt till foder för boskap och husdjur. Vid år med missväxt eller när fisket slog fel väntade bistra tider med svält och sjukdom.
Under 1600-talets slut utformades byns kärna med tomtindelningar och och vindlande gatunät som du än idag kan se när du promenerar runt bland hamnens kvarter.

Viken drabbades hårt av pesten

I början av 1700-talet hade Viken vuxit till Kullabygdens största fiskeläge med ca 350 invånare men så kom pesten.
Omkring en tredjedel av Vikenborna strök med och decennier av förfall och armod följde. Eländes elände!
Men så kom vändningen! Under 1800-talet upplevde Viken sin storhetstid då sjöfarten blomstrade.
Hamnen byggdes ut med kajer och pir. Ett myller av skutor och segelfartyg fyllde hamnbassängen. Lastade med varor från eller till när och fjärran. Under senare delen av seklet tillkom även ett varv som inte var helt oävet.

Viken växte snabbt

Byn växte så det knakade och fick minsann både ny kyrka och mölla.
Fisket och även jordbruket hade fortfarande en stor betydelse för byns försörjning men som en mycket betydande hamn för sjöfart befolkades nu Viken även av sjömän och ett flertal redar- och skepparfamiljer som snart blev smått förmögna.
Den växande befolkningen krävde service. Butiker och handlare av allehanda slag etablerade sig i byn.
En bit in på 1900-talet konkurrerades segelfartygen ut av ångbåtar och järnväg. Ångbåtsrederierna koncentrerades till landets större städer och därmed var sjöfartens och rederiernas storhetstid förbi i Viken. Varvet lades ned 1922.

Räddningen blev att Vikens idyll och dom fina badstränderna lockade hit både danskar och folk från vår huvudstad. Benämnda av en del bofasta som ”badjävlar”. Vad vissa ortsbor än tyckte och tänkte om sommargästerna, så skulle badturismen komma att bli en högst lukrativ verksamhet för byn. Rum eller hela bostaden hyrdes ut under sommarhalvåret men även många fastigheter såldes som sommarnöjen. Förmodligen med för den tiden rätt hygglig förtjänst.
Under mellankrigstiden på 1920- och 1930- talet nådde sommarturismen sin pik i Viken med flera pensionat, hotell, kaféer och restauranger. Mest känt var kanske Wikens hotell på Bygatan med annexet Strandpaviljongen, sedermera Wikens Havsbad. Havsbadet var en pampig byggnad belägen på strandheden strax nedanför kyrkan. När det som bäst begav sig så sysselsatte dessa båda nöjespalats ett 50-tal anställa. Dom ända spåren från denna svunna tid är badhytterna längs strandheden som badgästerna fick disponera. Där hotell en gång har det byggts bostäder även om en liten del av huvudbyggnaden finns kvar. Havsbadet revs 1963.
Man kan bara fantisera om att det nog stundtals gick rätt så glatt till i Viken på den tiden.
Sommarturismen präglar byn än i dag om än i något mindre omfattning. Men visst är det så att Viken vaknar till liv under sommarhalvåret.

 

Textförfattaren har ordet

Ja, det var en högst komprimerad och en smula egenkomponerad version av Vikens historia. Hur som helst, ett förflutet som i allra högsta grad präglat byn och som är omöjligt att bortse ifrån när man ska beskriva dagens Viken. 
I dagens Viken råder lugnet. Lite väl lugnt kanske vissa av dom yngre invånarna tycker. Ett ”sovsamhälle” där dom flesta arbetsföra invånarna jobbar och verkar på annan ort. Bortser man från det vackra och pittoreska är det kanske just lugnet som gör att Vikenborna älskar och värnar om sin by. För det gör dom. En vacker och trygg oas där man finner ro och harmoni. Det ända som kan störa friden är väl Atlantens otaliga oväder som ruskar om titt som tätt. Något man får lära sig acceptera och till och med gilla om man vill bo och trivas i Viken. Jo, det pratas mycket väder och vind i Viken.
Trots konkurrensen från grannstäder och köpcentra finns det en skara tappra näringsidkare i byn. Livsmedelsbutik, konditori, blomsteraffär, fiskare, krögare för att nämna några. Förhoppningsvis finns det en framtid för dessa och många fler då Viken fortsätter att växa.

Fredrik Rege, fotograf & Vikenbo.
Fredrik har även skildrat Viken i sin recept & bildbok ”Mitt Viken”. Kanske har han några ex kvar av boken om du är intresserad. 
Han har även fantastiskt fina Vikenmotiv till salu. Bilderna hittar du på studiorege.se 
Du når honom på fredrik@studiorege.se eller 070-528 00 04.
Viken-vy